Blikverruimers in Coronatijd 13

Een uitvoerige Amerikaanse studie heeft aangetoond dat optimisten niet alleen gelukkiger en gezonder zijn, maar ook maar liefst 10% ouder worden dan pessimisten. Pessimisme heeft dus een even levensverkortend effect als een hartkwaal of diabetes!

Dat het verschil zo groot is, heeft te maken met het verschijnsel dat die dingen gebeuren waar onze aandacht naartoe gaat. 

Voorbeeld. Iemand die zich druk maakt dat hij mogelijk zijn baan verliest, raakt daar gespannen door, waardoor hij fouten gaat maken. Dat bezorgt hem nog meer stress waardoor het aantal fouten uiteindelijk zo groot wordt dat hij ontslagen wordt.  De optimist die op hetzelfde kantoor werkt en verwacht dat hij promotie maakt, loopt er ontspannen en opgewekt rond. Hij heeft zin in zijn werk! Hij doet het daarom met meer gemak en plezier, waardoor hij vrijwel foutloos is en aan het eind van het jaar  inderdaad promotie krijgt. Optimisme en pessimisme zijn voor een klein deel aangeboren. Maar voor het grootste deel is het helemaal aan je eigen keus wat je ontwikkelt. Zeker in deze tijden van Corona is er van alles te bedenken waar je je zorgen over zou kunnen maken. Gezien de stelling van deze keer en het bovenstaande voorbeeld misschien niet de beste strategie. Wat zou het je kunnen brengen als je er metde blik van een optimist naar kijkt?

Deel deze Blikverruimer met wie je maar wilt! Hij wordt je aangeboden door de BegripsAcademie. Hij is een klein onderdeeltje van iets veel groters: Expeditie Begrip.