‘Wat is je suggestie?’

Je kent ze vast ook wel. Van die collega’s, leerlingen, buren, vrienden of vriendinnen die om de haverklap met ‘een probleempje’ of ‘een probleem’ naar je toekomen. Of met ‘een crisis’, ‘een ramp’ of een ander zeer ernstig ‘dingetje’ waar ze direct je hulp of advies voor nodig hebben. Wil je ze helpen? Niet helpen!

Hoeveel tijd ben je eigenlijk bezig met het heel behulpzaam oplossen van de problemen van een ander? Hoe vaak kom je best moe thuis met het idee dat je zo’n beetje de lasten van de halve wereld op je schouder torst? En heb je af en toe niet het idee dat mensen het wel héél makkelijk bij jou neerleggen alsof het een vanzelfsprekendheid is?

Die vanzelfsprekendheid houdt maar één iemand in stand. En dat ben jij. Maar waarom zou je? Echt helpen doe je er die ander namelijk niet mee. Door steeds voor een ander te denken hoeft die ander niets te doen. Maar leert die ander ook niets. En blijf jij elke dag maar uitgeput thuiskomen.

Suggestie. Vraag als iemand een probleem op je tafel gooit: ‘Wat is je suggestie?’ Het zal de eerste keer dat je dit doet wellicht tot opgetrokken wenkbrauwen en een langgerekt ‘uuuhhhhh’ leiden. Maar als je stelselmatig volhoudt zul je zien dat het oplossend vermogen van de ‘probleemdumpers’ heel snel groeit. En de lasten op jouw schouders heel snel lichter worden.