Blikverruimers in Coronatijd 6

 

Met alle beperkingen waarmee we in deze pandemie geconfronteerd worden, zal het voor veel mensen aanvoelen alsof we opgesloten zitten, als vogels in een kooi. Dat we geen kant op kunnen. Dat er ongeveer niks meer mag en er vooral héél véél moet. Tegelijkertijd zijn er óók mensen die in precies dezelfde omstandigheden verkeren, maar die zich helemaal niet zo beperkt voelen. Wat is het verschil? Perceptie. De manier waarop je naar een situatie kijkt.

Heel veel onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich beperkt voelen in hun mogelijkheden, dat voor het belangrijkste deel zelf zo bedacht hebben: Ze kijken naar de tralies om zich heen en denken: ’Ik mag niks’, ‘Ik kan niks’. Mensen die zich minder of niet beperkt voelen denken: ‘Wat mag ik?’, ‘Wat kan ik?’. Ze zien ook de tralies, maar hebben vooral oog voor het deurtje. En dat blijkt gewoon open te kunnen.
Als je je in de komende dagen en weken beperkt, geremd of klemgezet voelt, vraag je dan eens af in hoeverre je dit zelf bedacht hebt. En waar het deurtje zit dat je ruimte geeft. Het zit niet op slot. Beloofd.

Deel deze Blikverruimer met wie je maar wilt! Hij wordt je aangeboden door de Begripscademie. Hij is een klein onderdeeltje van iets veel groters: Expeditie Begrip.