Op een seminar werd ik voorgesteld aan Sandra: “Jullie moeten elkaar eens ontmoeten.” Ze bleek een dorpsgenoot en hoewel het dorp waarin we wonen maar klein is, hadden we elkaar nooit eerder gezien. Na een eerste afspraak werd wel duidelijk dat er meer dan genoeg te bespreken was. Sandra is een leuke, stralende vrouw met veel diepgang. Het maken van een volgende afspraak bleek niet nodig. Ik kwam haar na onze eerste ontmoeting telkens tegen tijdens mijn ochtendwandelingen met de hond. Op een voor mij speciale plek, op het sluisje, waar je een prachtig uitzicht hebt op het rivierdal en waar het water met een vaart onder je door stroomt. Tot drie keer toe stonden we samen op de brug, met het razende water op de achtergrond. We waren telkens weer verrast elkaar precies daar tegen te komen. Blij verrast! Kleine wonderen: als je maar bewust bent, dan kun je ze zien. Het maakt het leven heel sprankelend. Omdat we telkens precies daar elkaar ontmoetten, vroeg ik Sandra wat de sluis voor haar representeerde. Haar antwoord maakte maar weer eens helder hoezeer onze kijk op de wereld wordt ingekleurd door onze omstandigheden. De sluis is voor haar de plek waar het water wordt tegengehouden, een obstructie, zoals die momenteel zich ook in haar eigen leven voordoet. Ze ziet haar situatie hierin terug. Voor mij is de sluis dat prachtige plekje van overzicht, waar het water bruist en van extra zuurstof wordt voorzien. Het is en blijft bijzonder hoe iedereen naar hetzelfde kan kijken en toch iets anders ziet. Ik vind dat intrigerend, het maakt de uitwisseling met mensen zo oneindig divers. Het maakt mijn vak als coach ook zo verrassend, want geen oplossing van mijn clienten is dezelfde. De voedingsbodem van je kijk op de wereld ligt bij je gevoel en innerlijk zijn, maar wat je ziet, de inkleuring en de uitkomst zijn altijd anders. Ook bij het zoeken naar een mooie afsluiter voor dit blog heb ik gemerkt dat mijn inkleuring geen dag, zelfs geen moment hetzelfde is. Ik kon er telkens weer anders naar kijken. Ik had elke dag weer een andere vondst. De meest relevante afsluiter is wat mij betreft eigenlijk: wat brengt dit verhaal jou? Wat zie jij dat ik niet zie – wat dit onderwerp betreft – en welke kleur heeft het? Hoe bewuster je je daarvan wordt, hoe leuker – ik verneem het graag!