Blikverruimers in coronatijd 5
 
 Gezondheid, welvaart, geduld, gemoedsrust, humeur: wat het ook is, het wordt op de proef gesteld in deze pandemie. Het duurt lang, het is zwaar en het is onzeker. Niet echt gek dat lontjes steeds korter worden. En dat we ons chagrijn af en toe gráág even de vrije loop geven. Het levert alleen precies het verkeerde op. Boosheid, schelden en andere vormen van geweld brengen helemaal geen vorm van opluchting of verlichting teweeg. Ze verduisteren je brein en je gevoel. En ze zetten een negatieve spiraal in werking van rancune en vergelding die alle betrokkenen bitter veel energie kost. Energie die we in deze donkere maanden allemaal juist zo hard nodig hebben.
Doe iets anders. Geef je ergernis tegengas. Stoor je je ergens aan? Doe dan onmiddellijk iets dat je leuk vindt. Vertel een grap. Luister naar een muziekje waar je vrolijk van wordt. Geef links en rechts een compliment. Haal tien keer diep adem en focus op de aangename ontspanning die dat oplevert. Ren een blokje. Het werkt. Echt. Allemaal. Als we dit voor onszelf en voor elkaar doen, komen we zoveel makkelijker deze crisiswinter door.
Deel deze Blikverruimer met wie je maar wilt! Hij wordt je aangeboden door de Begripscademie. Hij is een klein onderdeeltje van iets veel groters: Expeditie Begrip.